Mexico har mistet sin profet

Urfolk i Mexico sørger over biskop jTatiks død. jTatik kom til Chiapas på 60-tallet og har utrettelig kjempet for urfolks rettigheter i Mexico.

Jtatik, den vandrende biskopen, har tatt sitt siste farvel med Chiapas.

 

Tidlig mandag morgen kom nyheten om biskop Samuel Ruiz død etter å ha vært syk i lengere tid. Samuel Ruiz, eller jTatik som er hans navn på urfolksspråket Tzotzil, har vært en utrettelig forkjemper for urfolksrettigheter i Mexico. Han kom til Chiapas på et tidspunkt hvor få hadde bekjentskap til de forskjellige urfolksgrupper i Chiapas og den ekstreme fattigdommen de levde i.

 

jTatik eller «el caminante» (vandreren) begynte å reise rundt til de forskjellige landsbyene i Chiapas på 60-tallet. Det han fikk se der og det bekjentskapet han fikk med de forskjellige urfolksgruppene og situasjonen de levde i gjorde han til en av de mest radikale biskopene i Latin-Amerika. Hans radikale ideer innenfor kirka gjorde han upopulær og nødvendig å kontrollere, men hans arbeid er anerkjent og respektert verden over.

 

Latin-Amerikagruppene i Norge har siden 90-tallet sendt brigader og hatt nær kontakt med urfolksbevegelsen zapatistene, menneskerettighetesorganisasjoner som FRAYBA og urfolksorganisasjonen Las Abejas. Dette er grupper som alle hadde nær kontakt med jTatik. JTatik er en av grunnleggerne av FRAYBA som i dag er den viktigste organisasjonen for urfolksrettigheter i Chiapas. Etter zapatistopprøret i 1994 var det jTatik som hadde den nødvendige autoriteten og tilliten fra urbefolkningen for å starte fredsforhandlingene med den mexicanske regjeringen. Som kjent førte fredsforhandlingene fram til det som er kjent som COCOPA avalen, men den ble aldri ratifisert av den mexicanske regjeringen. Den dag i dag er COCOPA loven er krav fra samtilige urfolksgrupper i Mexico.

 

JTatik ble fraktet på natten mandag til San Cristobal de las Casas i Chiapas. Det er i fredskatedralen i sentrum han skal bli gravlagt onsdag 26.januar. Det er ikke tilfeldig at jTatik blir gravlagt nettopp her. Det var i denne katedralen jTatik startet sitt livsverk som biskop i 1959. Siden mandag har Tzotziler, Tzeltaler, Tojolabaler, Choles, Mames og Mestizos fra forskjellige landsbyer i chiapas strømmet til katedralen. «Dette er deres hus brødre og søstre. Her skal vi sammen våke over jTatik», Slik ble alle de som vil se og være med jTatik til han skal bli gravlagt tatt imot av katedralen i San Cristobal. Representanter fra forskjellige organisasjoner har talt i den sammenhengene gudstjenesten som har pågått siden mandag. Her har også biskop Raul Vera vært til stede. Vera  mottok i høst Raftoprisen i Norge for hans arbeid for menneskerettigheter i Mexico. JTatik var aldri likt av vatikantet, men han var elsket av folket i Chiapas. Det er de som nå har tatt favrvel med sin «far», han som tok steget ned fra den høye katolske pidestall og gikk sammen blant urbefolkingen. Inne i kirka henger store bannere «Mexico har mistet sin profet» og utenfor kirka henger det plakater fra de som vil ta et siste farvel med jTatik.

Ingrid Fadnes
Land
Tags